Na Erasmus+ už na střední? No jasně!

Myslel sis, že Erasmus+ je čistě vysokoškolská záležitost? Pak jsi na omylu! V rámci Výměn mládeže pod tímto programem může totiž vyjet každý už od 13 let. A nepotřebuješ k tomu ani školu, můžeš totiž vyjet z vlastní iniciativy.

Ptáš se co to taková výměna mládeže vůbec je? Jedná se o mezinárodní projekt určený mladým lidem ve věku 13-30 let a samotný výjezd trvá 5-21 dní. Celkový počet účastníků se pohybuje mezi 16-60, přičemž z jedné země bývá kolem 5 zástupců. Z toho plyne, že poznáš nové kamarády nejen z hostitelské země, ale minimálně ještě z jedné další. Zatím se mi ale nestalo, že by se zúčastnilo méně než 4 země. A kam že to můžeš vyjet?

  • Programové a partnerské země 
    • členské státy EU (27 zemí)
    • Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Srbsko, Severní Makedonie, Turecko
    • západní Balkán, východní Evropa a Kavkaz, jižní Středomořské země, Rusko

Zatím to zní super, ale… kolik mě to bude stát? Z programu Erasmus+ je plně hrazeno ubytování, strava, aktivity, vstupné a částečně doprava. Vzhledem ke vzdálenosti a zvolenému typu dopravy účastník na dopravu přispívá, většinou se však jedná o částku ve stovkách či nižších tisících.

Rozpočet Erasmu+ na období 2021-2027 činí kolem 26,2 miliardy eur. To je ve srovnání s předchozím programem téměř dvojnásobná částka.

Jak probíhá pobyt? Výměna mládeže je vždy zaměřena na nějaké téma, o kterém diskutujete, máte workshopy a jiné aktivity. Na konci projektu byste měli odcházet s velkým knowledge a může se stát, že budete svoje výsledky prezentovat v rámci místní kulturní akce. Neboj, kromě nekonečného brainstormingu tě čeká i hromada zábavy. Od ice-breakerů, energizerů a cestování po okolí až po mezinárodní večery. Na nich každá skupina odprezentuje svou zemi a její kulturu (můžeš je třeba naučit plést pomlázky, tančit polku, nebo sehrát scénku o praotci Čechovi). Na konci se všichni nadlábnou typickými mňamkami. Skupiny pod 18 let mají navíc leadera, který dohlíží na to, aby se vše zvládlo, takže se nemusíš obávat velké zodpovědnosti. Bez chuti pracovat v týmu však nejezdi.

Autorský názor. Sama jsem se zúčastnila pěti výměn mládeže a doporučuji to absolutně všem, kteří umí alespoň trochu anglicky a rádi se učí novým věcem. Získáš obrovský kulturní rozhled, naučíš se nové a zajímavé věci v globálních tématech a najdeš si skvělé kamarády. Podívej se na video, z výměny mládeže v Bulharsku. Jedná se o video z dílny samotných účastníků výměny 18+, proto prosím o schovívavost a doufám, že video spíše pobaví a namotivuje k podání žádosti.

Zaujalo tě to? Pak se podívej do naší databáze, jestli tam na tebe nečeká životní příležitost.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky z blogu