(PRVNÍ) LETNÍ BRIGÁDA, NA CO SI DÁT POZOR ?

Chystáš se na svou první brigádu? Pak je tenhle článek přesně pro tebe. Sepsala jsem pro tebe to nejdůležitější jasně a stručně tak, aby ses vyhnul/a případným komplikacím.

V první řadě je důležité mít ukončenou povinnou školní docházku, bez toho na brigádu nesmíš. Doporučuji mít brigádu uzavřenou písemně, je to jistější než jen ústní dohoda. Nestane se tak, že bys měsíc pracoval a potom nemusel dostat své peníze, těžko se to později vymáhá.

Dohoda nebo smlouva, kterou budeš uzavírat, se jmenuje dohoda o provedení práce (zkráceně DPP), ta je stanovena na 300 hodin za jeden kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele. Před nástupem by mělo dojít k podpisu růžového prohlášení k dani, aby nedošlo k odvedení daně z příjmu zaměstnavatelem.

Určitě si dej pozor, pokud budeš pracovat s penězi v nějaké restauraci, kiosku, nikdy ale opravdu nikdy neplať to, co ti v kase chybí, NIKDY. Jako nezletilá osoba neneseš odpovědnost za to, kolik peněz je v kase a kolik ne. Pokud to od tebe bude i přesto zaměstnavatel vyžadovat, řekni NE a odůvodni to tím, že jsi nezletilý/á a nemáš podepsanou dohodu o odpovědnosti.

Poslední věc, na kterou bys sis měl/a dát pozor je noční práce. Jako nezletilý nesmíš pracovat na noční směně. Pozor si dej také na přesčasy, nelze pracovat více jak osm hodin denně včetně pauzy, na kterou musíš jít nejpozději po 4 hodinách.

Toto je vše k „nástrahám“ letních brigád, kdyby si měl/a nějaké otázky neváhej se zeptat.

Janča


		
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky z blogu